30 Eylül 2019 Pazartesi

İSMET ÖZBAKKAL;KAYSERİ DE KADINLAR ÇARŞISI HEYKELİ

KADIN HEYKEL;KADINLAR ÇARŞISI KAYSERİ TARİHİN
DE YER ALAN ÖNEMLİ BİR DEĞERDİR.
KADINLAR,KURTULUŞ SAVAŞINDA HEM CEPHEDE HEMDE GERİDE YER ALMIŞTIR.
KADINLAR ÇARŞISI HEYKELİ MANEVİYATIMIN TEMSİLİ VE TÜRK KADINININ SİMGESİ OLARAK,KAYSERİNİN KAPALI ÇARŞI MERKEZİNE DİKİLMİŞTİR.

KADINLAR ÇARŞISI 1921 TARİHİNDE.BEN ŞEHİT ANASIYIM,DİĞER ASKERLE DE EVLADIMDIR,KIZIMIN ÇEYİZİNDEN ŞU ESVAPLARI ONLARA ,ÇAM SAKIZI ÇOBAN ARMAĞANI OLARAK VERECEĞİM.DİYEN TÜRK KADINININ BAŞLATTIĞI  VE DİĞER TÜRK ANALARININ DESTEKLEDİĞİ KAMPANYA İLE ELDE EDİLEN GELİRLE MİLLİ MÜCADELE İÇİN CEPHANE ALINARAK,CEPHELERE BİZZAT KADINLAR TARAFINDAN SEVKİYATIN BAŞLATILDIĞI KUTSAL BİR MAHALDİR.
.


Kadın Kahramanlar


MEHMETÇİĞİN ANASI KAHRAMAN TÜRK KADINLARI
(Sadece Doğurmak İçin Değil, Vatanın Namusu ve Savunulmasında da)
Vatanın düşmana karşı savunulmasında Türk Kadını erkeğiyle birlikte çok önemli hizmetler yapmıştır. Şanlı tarihimizin her aşamasında Türk Kadını, erkeklerin yanında her türlü sorumluluğu paylaşmış ve özellikle Anadolu’nun düşmandan kurtuluşuyla sonuçlanan Milli Mücadele’de sadece miting meydanlarında değil, bizzat cephede çarpışarak büyük yararlılıklar göstermiştir. Bu yüzden Mustafa Kemal ATATÜRK, “Dünyada hiçbir milletin kadını,ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluş ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar himmet gösterdim diyemez” diyerek kahraman kadınlarımızı hak ettikleri şekilde onurlandırmıştır.
İslamiyetten önceki Türk Devletlerinde hükümdarın eşi kocasının en büyük yardımcısıydı ve sorumlulukları paylaşırdı.995 yılından 1679 yılına kadar geçen süre içinde, İran’da naibe olan Seyyide Hatun’dan, Kasım Hanlığı’nın sultanı olan Fatma Bike’ye kadar onaltı kadının sultan veya naibe olarak görev yaptığı bilinmektedir. Ayrıca Selçuklu Sultanı Melikşah’ın eşi Türkan Hatun’un 12 bin kişilik bir süvari birliğine komuta ettiği bilgisi de tarihi kayıtlarda mevcut bulunmaktadır.
Osmanlı’nın fetih dönemlerinde Türk kadını bu anlamda pek etkili olamamıştır. Ancak, Anadolu düşman işgaline uğradığı zaman, bu topraklar için ter dökmüş, elleri nasır bağlamış, evlatlarını bu toprakların nimetleriyle büyütmüş Anadolu kadını, bu kutsal vatanın savunucusu olarak ortaya çıkmıştır. Anadolu kadınından daha fazla bu toprakların kıymetini bilen yoktur. Evlatları, eşleri, babaları bu topraklar için can vermişlerdir. Bu topraklar Türk kadınının el emeği, göz nuru ve namusudur. Bu nedenle 1000 yıldır üzerinde var olduğumuz bu yurda; Anadolu, Anavatan ve Anayurt denilmektedir.
Düşmanın Anadolu’ya girmesi demek, Anadolu kadınının ocağına tecavüz edilmesi, namusunun tehlikeye girmesi demektir. Türk kadını, eline çapasını, kazmasını, orağını ve silahını alıp düşmana karşı erkeğiyle birlikte savaşması dışında cephe gerisinde de her türlü fedakârlıklarda bulunmuştur. Tarihimizde bunun sayısız örnekleri vardır. Erzurum’da Ruslara karşı savaşan kahraman Türk anası, Nene Hatun, bu örneklerden sadece biridir.
ONLAR, çeşitli cephelerde kahramanca savaştılar.
ONLAR, Karadeniz kıyılarından, Ereğli’den, Zonguldak’tan, İnebolu’dan ve Ordu’dan cephelere silah, cephane, malzeme, yiyecek ve giyecek taşıdılar.
ONLAR, Kuvay-ı Milliye’ye maddi yardım için yarıştılar.
ONLAR, hastanelerde yaralı askerlerimize şifa oldular.
İstiklal Savaşında Türk Kadını
İstiklal Savaşı’nda kadınlarımızın çok önemli ve ciddi katkı ve fedakârlıkları olmuştur. Bunları başlıklar halinde şöyle sıralayabiliriz:
1 – Kurulan cemiyetler
2 – Düzenlenen mitingler
3 – Savaşa bizzat katılanlar
4 – Taşıt kollarında görev alanlar
Kurulan Cemiyetler

Kurtuluş Savaşı'nda Vatanı İçin Mücadele Eden 9 Kahraman Türk Kadını

1. Halide Onbaşı (Halide Edip Adıvar) (1884-1964)

2. Nezahat Onbaşı (Nezahat Baysel) (Ö. 24 Eylül 1994)

3. Şerife Bacı (Ö. 1921)4. Fatma Seher Erden (Erzurumlu Kara Fatma)5. Halime Çavuş6. Hafız Selman İzbeli7. Gördesli Makbule (1902-24 Mart 1922, Kocayayla/Akhisar)8. Çete Emir Ayşe9. Tayyar RahmiyeVe daha yüzlercesi... Ruhları Şad olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder