Ahlar çekeni,boyun bükeni. Kendini cennette sananları gördüm.
Hasiyetini,gururunu satanları gördüm.
Sevgiye muhtaç,şevkate muhtaç,gözü doymaz gönlü aç ne yamyamlar gördüm.
Dönen dünya da,umut peşinde,ihtiras yolunda,paraya pula tapan,insanlığını yitirmiş ne insanlar gördüm.
BU YAŞAM DÜZENİNDE İNANCI ZAYIF İNSANLARIN ÜLKEMİZİ NE HALE GETİRDİĞİ ORTADA.
Maddecilik (Materyalizm)
Her türlü varlığın maddeye dayandığını ileri süren gerçekçi felsefe sistemi.Maddecilik, "madde"den başka bir cevherin varlığını kabul etmeyen öğretidir. Bütün gerçekliklerin cevherini ve özünü ruh'un meydana getirdiğini söyleyen ruhçuluk'un karşıtıdır. Maddecilik ve ruhçuluk varlığın özü hakkında ileri sürülen ontolojik öğretilerdir; bunların karşıtlığını, idealizm ile gerçekçiliğin karşıtlığıyla karıştırmamak gerekir. İdealizm ile gerçekçilik, bilginin temeli hakkında ikri sürülen görüşlerdir; yani bilgi teorisiyle ilgilidir. Genel olarak maddecilik; ruhun, öteki dünyanın ve Tanrı'nın varlığını reddeder.
Düşünceye gelince, maddecilik, düşünceyi ister salt maddi olgulara indirgesin (Demokritos), ister düşüncenin gerçekçiliğini inkâr ederek, onu bir yanılsama saysın (gölgeolaycılık) veya oluşumunu maddeden hareket ederek açıklasın (diyalektik maddecilik), düşünceyi her zaman «ikinci dereceden bir veri» olarak görür.
İYİ İNSAN OLMADA DİNİMİZİN ROLÜ BÜYÜK
İşte bu topraklarda doğup büyüyenler, bu hususta biraz daha talihlidir. Zira bu topraklar, hayır ve güzelliklerle mayalanmış, kültür ve medeniyetimiz, hayır, hizmet, fedâkârlık, infak, cihad, edeb ve nezâketle yoğrulmuştur. İnsanımızda her ne kadar amelî konularda eksiklikler olsa da yardımseverlik, iyilik etme ve iyi insan olma arzusu hep ağır basmıştır. Bunda şüphesiz dinimizin insanları sâlih amellere ve hayırlı insan olmaya yöneltmiş olmasının çok büyük bir payı vardır.
EN HAYIRLI İNSAN’I TARİF EDEN 5 HADİS
Peygamber Efendimizin hadîs-i şerîflerinde çok defa rastladığımız “sizin en hayırlınız” ifadesi, çok çeşitli konularda hayırlı insanın kim olduğunu ortaya koyar. Bir de hayırlı insan olmanın tek bir vasıfla olmadığını… Meselâ;
“Sizin en hayırlınız Kur’ân’ı öğrenen ve öğretendir.”
“Sizin en hayırlınız insanlara faydalı olandır.”
“Sizin en hayırlınız hanımlarına iyi davrananlardır.”
“Sizin en hayırlınız selâmı yayandır.”
“Sizin en hayırlınız komşusuna iyi davranandır.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder